Jump to content
IGNORERAD

Yala i södra Thailand ber Jordbruksdepartementet om konstgjort regn


MPR Nyheter

Recommended Posts

Myndigheterna i provinsen Yala i södra Thailand har bett landets Jordbruksdepartement att genomföra framkallning av "konstgjort" regn eftersom provinsen har varit drabbad av torka i över sex månader.
Pongsak Yingchoncharoen - borgmästare för staden Yala - sade att torkan har påverkat produktionen av kranvatten till fler än 16,200 personer i staden. Provinsen är i brådskande behov av konstgjorda regn för att lätta på torkan nu när vattennivån i Pattanifloden - den huvudsakliga vattenkällan - är väldigt låg.
Yala har tidigare bett Bang Lan-dammen om vatten utan framgång. Dammen uppger att man endast håller 24% av sin kapacitet och att detta vatten måste användas för att hjälpa Pattani tackla problem med salt vatten.

Källa: http://www.nationmultimedia.com/national/Yala-requests-for-artificial-rains-30243239.html

 

post-8073-0-36510200-1410691545.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

Då jag själv inte visste vad konstgjort regn var så hittade jag detta på Wikipedia:

 

Konstgjort regn:

Det är möjligt att skapa konstgjort regn eller att "så" regn, som det även kallas. Metoden, som kom till efter andra världskriget, innebär att man sprutar kemikalier som silverjodid eller torris i ett vattenrikt moln så att vattendropparna fryser partiklarna. Besprutningen kan ske från flygplan eller genom beskjutning från marken. Partiklarna smälter på vägen och faller sedan ned som till synes vanlig nederbörd på marken. Metoden kan exempelvis användas för att rädda skördar i regnfattiga områden eller för att minska risken att ett oväder når fram till en specifik plats. Den är dock dyr och omdiskuterad. Kritikerna menar att den här typen av manipulering med atmosfären kan orsaka extrema vädermönster och anser att frågan ignorerats i klimatförändringsdebatten.

Enligt BBC-dokumentären Playing God with the Weather i serien The Science of Superstorms använde sig dåvarande Sovjetunionen av metoden för att skydda Moskva från radioaktiva regn efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Sovjetunionen förnekade uppgifterna.

Kina är ett annat uppmärksammat land som använt sig av konstgjort regn. Sedan 1950-talet har Kina lett hemliga forskningar kring metoden att manipulera moln. Inför OS-invigningen i Peking 2008 ville man försäkra sig om uppehållsväder och tusentals raketer sköts därför in i moln för att få regnet att falla i förtid.

Its nice to be important, but it's more important to be nice.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...