Jump to content
IGNORERAD

AMLO spårar pengarna för att knäcka "Siamesiskt rosenträ" smugglarkartell.


Khun Ken

Recommended Posts

Bangkok: - Med  lagen mot penningtvätt som omfattar handel med utrotningshotade Siamesiskt rosenträ, har utredare kunnat följa pengarnas spår relaterade till ett timmer-smugglare liga och har fått fram en mer fullständig bild av denna olagliga verksamhet i nordost.

 

Utredare har avslöjat kopplingen mellan transnationella ligor som handlar med sällsynta träsorter och narkotikahandlare, och har funnit att man använder timmersmugglings konvojer liknade de som används för att smuggla droger. Undersökningen visade att virket ibland betalades med narkotika, och hittade anknytningar till lokala politiker.

 

Efter att polisen sprängt en liga baserad i Chaiyaphum, den 19 april och lyckats förverka 2 miljarder THB i tillgångar, har kopplingar till en Nakhon Ratchasima politikers äldre bror avslöjats, som påstås ha försökt muta polisen för att hjälpa gänget. Nätverket har enligt uppgift letts av Kampanart Chaimat, som enligt uppgift handlat i Siamesiskt rosenträ och vilda djur sedan 2000.

 

I linje med det "Nationella Rådet för Fred och Ordnings" policy, har Pol General Chalermkiat Srivorakhan, chefen för "Natural  Resources and Environmental Crime Suppression Centre" lett ett polisteam och gjort ett tillslag mot gängen som sägs vara bakom avverkningen av rosenträ träd. De avslöjade också en kartell som leddes av Pakin Siriwarom, som har gripits i Ubon Ratchathani.
 
Pakin, tros vara en stor handlare av rosenträ med verksamheter i fem provinser i nordost och hade enligt uppgift tagit fram ett nytt sätt att smuggla den sällsynta träsorten med hjälp av modifierade bilar och 4-hjulsdrivna bilar.
 
När polisen bad Anti-Money Laundering Office (AMLO) att gå vidare med penningtvätt åtal mot den misstänkte, inledde byrån en fyra månader lång utredning av gängets transaktioner och besökte även Savannakhet provinsen i Laos, där lager uppgavs hyrs ut för att lagra smugglat trä.
 
AMLO fann att kartellen hade startat en rörelse handlande med begagnade bilar som tog emot alla bilar - även sådana intecknats av spelhålor - eftersom de skulle kunna ändras för att smuggla träet. De modifierade fordon användes för att transportera timmer på natten och parkerade hos återförsäljare under dagen för att undvika misstankar.
 
Det var också svårt för polisen att övervaka fordonen eftersom upp till 100 av dem användes i rotation för att smuggla virket. Alla bilar som används för smuggling var under hyresavtal för att hindra polisen från att spåra dem tillbaka till personen bakom smugglingen.
 
Varje gång frågor uppstod angående en leasad bil, eller kom upp i domstol, skulle återförsäljaren göra anspråk på bilen och ta den tillbaka. På detta sätt, kunde kartellen tvätta en rejäl vinst av det tjänats från rosenträ.
 
Man tror att när virket passerade gränsen var förtjänsten minst fyra gånger priset på bilen.
 
Betalningar för den smugglade träet betalades till bankkonton till "underhuggare", som sedan flyttade pengarna via ATM överföringar för att undvika upptäckt. Betalningar som samlades in från Laos i USD rapporteras ha deklarerats som pengar intjänade från fruktexport eller från spel i kasinon.
 
När kontanterna väl var i Thailand förvandlades dom till thailändska THB och tvättas genom resebyråer, massageinstitut, begagnade bilhandlare eller deponerades i banker där släktingar till gängmedlemmarna arbetade, visade AMLO´s rapport.
 
Ett gemensamt polis-Armé-AMLO team har genomsökt 20 platser kopplade till Pakins grupp i Ubon Ratchathani, Mukdahan, Si Sa Ket, Amnat Charoen och Kalasin provinserna och hittat flera nyckel bevis, till exempel trädspån och kedjor i stammarna på flera bilarna hos generalagenten. De fann också några vapen i gängmedlemmarnas hem.
 
Detta var helt i linje med vad polisutredare fått fram - att varje sändning av rosenträ involverade en fem-bils konvoj. Den första bilen användes för att se om kusten var klar, medan den andra och tredje skulle transportera virket, den fjärde användes för att distrahera polisen, medan den femte bilen - kördes enligt uppgift av en beväpnad före detta paramilitär ranger - som skulle ge skydd. Gruppen uppges ha kontakt med varandra med hjälp av den populära "Line"  ett mobil och chatt program.
 
AMLO chefen Pol överste Sihanart Prayoonrat sade att individer som hjälpt till med den olagliga avverkningen och smuggling av rosenträ skall få  fyra års fängelse och / eller böter på upp till 40, 000 THB. De skulle också drabbas av påföljder enligt penningtvättslagstiftningen. Detta är precis som knarklangare, som står inför ett fängelsestraff och böter, samt har man konfiskerat deras tillgångar.
 
 
 
Link to comment
Dela på andra sajter

jag får mer och mer sympati för militärjuntan.

När dom fått lite ordning på koruptionen så hoppas jag att yttrandefriheten återkommer.

 

born41

Link to comment
Dela på andra sajter

jag får mer och mer sympati för militärjuntan.

När dom fått lite ordning på koruptionen så hoppas jag att yttrandefriheten återkommer.

 

born41

 

Det vore ett misstag att låta folk yttra sig eller läsa en bok på offentliga platser för då skulle korruptionen återigen sätta fart.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...