• Nyheter från Thailand

  Hua Hin-bomberna kopplade till attentat på Samui

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  En man som redan är efterlyst för ett bombattentat som utfördes på Koh Samui förra året identifierades under måndagen som en av de personer som misstänks för bombattentaten i Hua Hin tidigare under månaden.
  29-årige Asmeen Katemmahdi från Pattani misstänks för innehav av sprängmedel och försök till mordbrand. Tillsammans med Ruslan Baima tros han ligga bakom de fyra explosionerna i Hua Hin 11-12 augusti, som dödade två personer och skadade dussintals andra.
  Asmeen tros dessutom ligga bakom den bilbomb som detonerades vid shoppingcentret Central Festival Samui i april 2015. Enligt polisen är Asmeen en utbildad rebell från Pattani, men man vill inte säga huruvida man tror att attackerna är kopplade till de muslimska rebellerna i södra Thailand, eftersom de vanligtvis endast utför attacker i gränsprovinserna där de vill ha självständighet.
   

  Källa
  • 0 replies

  Nya tågvagnar från Kina testas i Thailand

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Thailands premiärminister Prayut Chan-ocha invigde under gårdagen nya tågvagnar från Kina, som man tror ska markera starten på en ny era för Thailands järnväg.
  De nya tågen är en del av en investeringsplan för 176 miljarder som ska uppgradera rälssystemet i landet, och under gårdagen åkte premiärministern på en första testrunda mellan Bangkok och Nakorn Pathom. Totalt 115 nya vagnar ska köpas från Kina, och 39 av dessa är nu redo att testas i en månad innan de kan börja betjäna allmänheten.
  Allmänheten kommer kunna testa de nya vagnarna på rutten Chiang Mai–Bangkok med start i oktober, och med hastigheter på upp till 120 km/h sägs det att resan kommer kortas ned med tre timmar. Wifi och LED-skärmar ska även finnas ombord, såväl som en restaurangvagn.
   

  Källa
  • 0 replies

  Två döda efter att ha ätit padda i Nan

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Två äldre män har dött i provinsen Nan efter att ha ätit grillad padda, och ytterligare en person insjuknade efter att ha ätit av den.
  Enligt en assisterande ledare i byn Pradu, Thung Chang, ska en 70-årig man ha grillat paddan, som han fångat kvällen innan i regnet. Han bjöd därefter in en jämnårig och en 45-årig man att äta paddan tillsammans med alkohol.
  Runt en timme senare drabbades dock mannen som tillagade paddan av andningsproblem och kräkningar, och tappade till slut medvetandet innan han avled. Den andra äldre mannen drabbades av samma symptom och dog senare på sjukhus, medan den 45-årige mannen – som endast ätit lite av paddan – drabbades av kräkningar och magsmärtor. Två barn, fyra och fem år gamla, blev också sjuka efter att ha ätit kyckling som tillagats i samma grill som paddan. Enligt Dr Nippon Pattanakijruang innehåller paddan två gifter som inte neutraliseras av hetta.
   

  Källa
  • 8 replies

  Giftigt avfall dumpat i Banglamung, Chonburi

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Under morgonen upptäckte boende i Chonburi att någon dumpat fem tunnor giftiga kemikalier, märkta "styrenmonomer", nära en vattenkälla i Ban Pong, Banglamung.
  Det var nära en sandgrop man märkte att en starkt luktande substans läkte ut, och läkare har sagt att den kan vara extremt skadlig. Tjänstemän från Smittokontrollmyndigheten har skickats ut för att undersöka hur mycket av substansen som har läkt ut samt hur farlig situationen är.
  Ytterligare ett lag med hälsotjänstemän har skickats ut för att kolla hälsan hos boende i närområdet samt se till att en karantänzon har upprättats. Styrenmonomer används bland annat för att framställa plast, färg och syntetiskt gummi.
   

  Källa
  • 2 replies

  Gasolbehållare exploderar på väg i Pathum Thani

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Flera gasbehållare exploderade på en väg i Pathum Thani, norr om Bangkok, efter att en pickup välte igår morse.
  Fordonet bar på runt 40 gasolbehållare, och runt 30 antingen exploderade eller skadades. Fyra bilar började brinna och det tog fem brandbilar 30 minuter att få bränderna under kontroll. Lyckligtvis dödades ingen i incidenten, och den enda skadan ådrog sig en man när han slog sig ut ur sitt fordon för att rädda sitt liv.
  Ett vittnet sade att pickupen förlorade kontrollen när den körde nedför en bro. Gasolbehållarna föll av och exploderade en efter en, varpå föraren sprang från platsen. Enligt föraren själv tappade han kontrollen på grund av punktering. Vägen skadades också i explosionerna, men man vet ännu inte vad reparationskostnaderna kommer landa på.
   

  Källa
  • 1 reply

  Trottoarer rensas på försäljare vid Jomtien Beach

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Myndigheter i Pattaya började under lördagen ta tillbaka trottoarer vid Jomtien Beach från inkräktande försäljare, och tog även till åtgärder mot stoluthyrare som skrämt turister.
  Inspektörer tog sig till stranden mellan soi 2 och 5 efter klagomål från boende och turister om att många stånd blockerat trottoarer, vilket tvingat folk att gå på vägen. Försäljarna varnades och uppmanades att ta bort sina varor från gångvägarna. Setthapol Boonsawat, styrelseordförande för Pattayas juridiska lag, sade att trottoarerna längsmed stranden måste återtas för boendes och turisters skull, och underströk att de styrande på orten inte kommer låta individer ockupera allmän mark.
  En uthyrare av solstolar och parasoll fick även sitt tillstånd indraget i 15 dagar efter att man mottagit klagomål om att kvinnans personal jagat bort turister som lagt ut egna mattor att sitta på nära stolarna. En upprepning av överträdelsen kommer resultera i att tillståndet blir indraget i två månader eller för alltid.
   

  Källa
  • 0 replies

  Höjningar av Thailands minimilön på väg

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Representanter för arbetsgivare och arbetare i 13 thailändska provinser har tagit fram förslag om löneökningar på 4-60 baht för att höja minimilönen, som legat på 300 baht om dagen sedan fyra år tillbaka.
  De 13 provinserna är Phetchabun, Sakon Nakhon, Ayutthaya, Ang Thong, Chachoengsao, Prachin Buri, Chon Buri, Krabi, Phuket, Narathiwat, Saraburi, Pathum Thani och Samut Sakhon. Tio av dem har gått med på det föreslagna ökningsspannet, medan underkommittéerna i de resterande tre ännu inte slagit fast sina slutgiltiga siffror. De kommer basera sitt beslut på tre faktorer: det nuvarande ekonomiska tillståndet, levnadskostnader för arbetarna samt arbetsgivarens förmåga att betala den nya lönen.
  Underkommittéerna i de resterande 64 provinserna, inklusive Bangkok, har beslutat att inte genomföra någon ökning av den dagliga minimilönen.
   

  Källa
  • 0 replies

  Ingen sänkning av Phukets taxipriser

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Tjänstemän från Phukets Landtransportkontor (PLTO) har gett efter för lokala taxichaufförers krav och gått med på att inte sänka taxipriserna på ön.
  PLTO:s chef Sommai Sutkhao sade under gårdagen att han deltog i ett möte med relevanta transporttjänstemän och representanter från lokala transportföreningar förra månaden för att diskutera en sänkning av taxipriserna. Idén ska dock ha "avfärdats av dem direkt", och motivering var att det kösystem de jobbar med inte skulle fungera om priserna sänktes.
  Sommai sade att man bara kan be förarna att behandla passagerarna schysst och att överväga att ta lägre priser om resan är kortare än fyra kilometer. Han tillade att klagomål som kommer in om för höga priser ofta inte har tillräcklig information om vilken taxi kunden åkt med, varför man bör memorera registreringsskylten om man känner sig lurad.
   

  Källa
  • 7 replies

  Suvarnabhumi expanderas för ökad kapacitet

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Airports of Thailand (AoT) meddelade under gårdagen att man skrivit kontrakt med tre företag för att expandera passagerarkapaciteten hos Bangkoks flygplats Suvarnabhumi från 45 till 60 miljoner om året.
  Expansionen kommer kosta 14,9 miljarder baht och ska inkludera en ny parkeringsbyggnad för flygplan, en anslutningstunnel i den södra delen av flygplatsen samt andra nyttigheter. Entreprenörerna som ska jobba med expansionen är Italian Thai, SG and Interlink samt SCS Consortium.
  Projektet väntas bli färdigställt till november 2019. Vice premiärminister Somkid Jatusripitak sade att andra flygplatser kommer utvecklas efter Suvarnabhumi, inklusive Don Mueang, Chiang Rai, Hat Yai och U-Tapao.
   

  Källa
  • 0 replies

  Bin räddar thailändska jordbruk från elefanter

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  För att förhindra att vilda elefanter äter och stampar sönder deras grödor tar thailändska jordbrukare ofta till åtgärder såsom elstängsel, smällare och till och med byte till grödor som elefanterna inte gillar lika mycket.
  Dessa metoder har dock varit måttligt framgångsrika, och i ett pilotprogram försöker man nu nyttja elefanternas dokumenterade rädsla för bistick. Idén kommer från Oxford University och har framgångsrikt använts i Afrika i flera år. I provinsen Chanthaburi är elefanterna ett stort problem, och hjordarna river ofta ned allt som kommer i deras väg. I byn Phawa har man dock fått hjälp att spänna upp bikupor över marken och sedan sammankoppla dem med rep. Detta bilder en typ av stängsel, och när elefanterna försöker gå in knuffar de på repen som i sin tur skakar om bikuporna, vilket gör att arga bin kommer ut. En familj som deltagit i projektet sade att de inte trodde att det skulle fungera från början, men att elefanterna inte återvänt på två månader sedan de blev stuckna.
  Nackdelen med metoden är att bikuporna kostar 4,000 baht styck, vilket gör det svårt att använda dem på större områden.
   

  Källa
  • 5 replies

Portal by DevFuse · Based on IP.Board Portal by IPS