• Nyheter från Thailand

  Sex gripna i tillslag mot lånehajar i Chonburi

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Sex män har gripits i Chonburi efter misstankar om att de är medlemmar i ett stort gäng lånehajar med låntagare i 21 provinser och 30 miljoner baht i cirkulation per månad.
  Runt ett dussin beväpnade poliser och militärer slog till mot ett envåningshus i Bang Lamung efter att ha mottagit tips om att de tog ockerräntor för sina lån. Männen greps, varpå man sökte igenom huset och fann lånekontrakt och en pärm som listade låntagare i 21 provinser.
  Man beslagtog även 13 gram cannabis och tillgångar till ett värde av över två miljoner baht. Dessa inkluderade bland annat kontanter, amuletter, ädelstenar, guld och en Volkswagen-minibuss. En 37-åring är ledare för gänget, och samtliga gripna ska ha digra brottsregister. Låntagare som halkade efter med sina betalningar fick besök av gänget, som då hotade att döda dem. Vissa av dem ska även ha lagt upp bilder på Facebook där de poserar med skjutvapen.
   

  Källa
  • 1 reply

  Ytterligare 3,920 thailändska byar ska få bredband

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Thailands Nationella Kommission för Sändning och Telekommunikation (NBTC) kommer lägga fram ett förslag till sin telekomkommitté om att bygga ut bredbandsuppkopplingen till nästan 4,000 byar i landet, till en kostnad av 11,5 miljarder baht.
  Projektet kommer finansieras av NBTC:s fond för samhällsomfattande tjänster, enligt vice generalsekreterare Korkij Danchaivichit. NBTC ska installera bredband i totalt 3,920 byar, vilket inkluderar internetcenter i skolor med 5-11 datorer per skola. Internethastigheten kommer vara 30/11 Mbit/s, men projektet måste innan dess godkännas i flera etapper.
  I en plan från regeringen har man delat upp landets 74,987 byar i fyra zoner: A, B, C och C-plus. A och B utgörs av 30,635 byar som redan har bredband, medan C och C-plus består av 44,352 byar som inte har det. NBTC ska se till att samtliga 3,920 byar i zon C-plus får internet, och regeringen har tidigare gett Departementet för Digital Ekonomi & Samhälle i uppdrag att ta hand om zon C och dess 40,342 byar.
   

  Källa
  • 7 replies

  Falsk polis gripen i Pattaya för drogförsäljning

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Polisen i Pattaya grep under gårdagen en droglangare som utgett sig för att vara polis.
  Den 31-årige mannen kallas för 'O'Bangmumeen' av sina kunder och tros ha sålt droger till tonåringar i Pattaya. Han klädde sig vanligtvis i kläder med en polisbricka på, i ett försök att se ut som en polis i tjänst. Han bar även på en walkie talkie för att komplettera sin utstyrsel.
  Riktiga poliser slog dock under gårdagen till mot ett lägenhetskomplex i området Soi Khao Noi i Pattaya, där mannen greps med 34 gram kristallmetamfetamin och en digital våg i sin ägo. Han höll vid tillfället på att förbereda droger för försäljning. Enligt polisen har han även lagt upp en bild på sig själv med en pistol på Facebook, där han skrutit om att han aldrig kommer gripas.
   

  Källa
  • 2 replies

  Google nekar till bevakning av thailändare

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Internetgiganten Google har nekat till att man skulle bevaka inlägg från thailändare på sociala medier, men sade att man kommer överväga förfrågningar från den thailändska regeringen om att ta bort känsliga inlägg från fall till fall.
  Google reagerade på ett påstående från vice premiärminister Prajin Juntong, som sade att företaget hjälper regeringen att söka efter känsliga inlägg under sorgeperioden för kungen. Google sade i ett uttalande till The Nation att man har tydliga och konsekventa policys för borttagningsförfrågningar från regeringar världen över, och att dessa inte ändrats i Thailand. Man tillade att alla förfrågningar sparas och inkluderas i dess Transparensrapport.
  Under fredagen sade Prajin att Google såväl som videosidan YouTube skulle sätta upp ett tillfälligt lag för att dygnet runt hålla utkik efter inlägg som kan anses vara kränkande mot kungahuset.
   

  Källa
  • 5 replies

  150,000+ samlas för att hedra Thailands kung

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Svartklädda sörjande fyllde Sanam Luang vid templet Wat Phra Kaew under dagen för att delta i framförandet av kungssången Sansoen Phra Barami för att hedra den bortgångne kungen Bhumibol Adulyadej.
  Enligt polisen samlades fler än 150,000 personer vid Sanam Luang och i det omkringliggande området. Fler personer väntades dock komma inför ett andra framträdande som hålls under kvällen. Det historiska ögonblicket förevigades av den nationella konstnären och filmmakaren Chatrichalerm Yukol, och utöver de tusentals sörjande deltog även en orkester med 100 personer och en professionell kör, även den på 100 personer. Dirigent Somtow Sucharitkul ledde framträdandet.
  Inspelningen av dagens tillställning väntas vara redo att visas på TV och på biografer nästa vecka.
   

  Källa
  • 0 replies

  Thailand förbjuder hejande i VM-kvalmatch

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Thailands Fotbollsförening (FAT) sade under fredagen att man kommer förbjuda hejande vid nästa månads VM-kvalmatch mot Australien eftersom landet sörjer den bortgångne kungen Bhumibol Adulyadej.
  Thailand försökte inledningsvis byta plats för matchen, men detta ska Australien ha vägrat. En kommitté övervägde därefter att förbjuda åskådare, men beslutade sedan att låta supportrar se matchen, dock med restriktioner på hejande och klädsel. "Allt hejande och rekvisita såsom trummor, förstärkare och banderoller kommer bannlysas i stadion," sade Patit Suphaphong – chef för FAT. Supportrar är även förbjudna att visa vilket lag de stöder.
  "De måste bära svart, vitt, grått eller andra dystra färger," sade Patit, och tillade att svarta band också är acceptabelt. Australien ligger för tillfället tvåa i gruppen medan Thailand desperat jagar poäng efter fyra förluster.
   

  Källa
  • 10 replies

  Fri entré på museer & historiska parker i Thailand

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Alla nationella museer och historiska parker i Thailand kommer erbjuda gratis inträde till alla besökare – thailändare som utlänningar – från och med nu till slutet av januari.
  I Bangkok resulterar det i gratis åtkomst till bland annat Bangkoks Nationalmuseum, Kungliga Nationella Elefantmuseet och Nationella Museet för Kungliga Pråmar, enligt ett uttalande från Skönkonstmyndigheten. Thailands tio nationella, historiska parker ligger utspridda i lika många provinser. De inkluderar bland annat den gamla huvudstaden Ayutthaya, antika ruiner i Sukhothai och ett millenniegammalt tempelkomplex från khmererna i provinsen Buriram. Fyra är registrerade som världsarv av UNESCO.
  Det fria inträdet på alla platser exkluderar avgifter för fordon, parkering, cykelhyrning och andra kostnader.
   

  Källa
  • 5 replies

  Thailändare hotade att döda pga. förtal av kungen

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Thailändsk polis grep under fredagen en motorist som i en video han lagt upp på sociala medier hotat att döda alla som förolämpar den bortgångne kungen.
  Mannen greps i sitt hem i provinsen Samut Sakhon klockan 08:00, två dagar efter att han i en inspelning hävdade att han letade efter någon som förolämpat kungen så att han kunde skjuta denne. Polisen uppger dock att han inte kommer åtalas för hoten han gjorde, utan endast för olaga vapeninnehav eftersom de två pistoler han körde runt med och visade i videon inte var lagligt registrerade.
  Han ska ha erkänt att han spelade in den tolv minuter långa videon, där han ses köra runt med ett porträtt av kungen i baksätet och två pistoler bredvid sig. Trots hoten han uttrycker i videon vidhåller polisen att han inte ämnade att hota någon. "Jag tror inte det. Jag tror inte [att han skulle döda någon]. Jag talade med honom och han bad om ursäkt," försäkrade Pongsiri Kengnok – vice chef för Samut Sakhon Citys polis.
   

  Källa
  • 9 replies

  Restauranger med överpriser utreds på Phuket

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  Phukets guvernör har lovat att ta tag i restauranger i Patong som sägs ta för mycket betalt av kinesiska turister.
  Guvernör Chokchai Dejamorthan lovade under ett möte med vice generalkonsul Wang Huijuan att Myndigheten för intern handel kommer utreda restaurangerna i det turisttäta området. "Wang tog upp flera klagomål från kinesiska turister på ön om restauranger i Patong som inte visar priser och tar för mycket betalt för mat," sade Chokchai.
  Under mötet diskuterade de även framstegen i att tackla "zero dollar tourism" – en företeelse där resebyråer baserade i Kina säljer kuponger till turister som ska till Phuket, som de sedan använder vid turistattraktioner de körs till i massor. Detta leder till små eller obefintliga inkomster för den lokala turistnäringen.
   

  Källa
  • 131 replies

  Polis skjuter två personer i bråk i Prachin Buri

  MPR Nyheter
  By MPR Nyheter,
  En polis i Prachin Buri misstänks för mord efter att han skjutit två personer, en av dem till döds, i ett bråk på en pub i distriktet Muang tidigt på torsdagen.
  Skottlossningen inträffade framför puben Ratchada på Ratchdamri Road klockan 12:30. Den skottskadade mannen berättade från sjukhussängen att han i sällskap med en kvinna kom till baren på onsdag kväll, där de träffade några vänner. Polisen befann sig i samma bar i sällskap med runt tio kollegor, och en dispyt ska ha uppstått mellan honom och en av den skadades mannens vänner.
  När de senare skulle lämna baren kom polisen fram och började bråka, vilket urartade i slagsmål och att polisen avfyrade tre skott mot den nu skadade mannen. Han träffades i axeln och föll till golvet, och när en av hans vänner skulle hjälpa honom så sköts han i ryggen, vilket ledde till att han senare avled.
  Enligt polisöverste Suwan Chiewnawinthawat ska de två grupperna ha bråkat tidigare, och man söker nu efter den mordmisstänkte polisen.
   

  Källa
  • 3 replies

Portal by DevFuse · Based on IP.Board Portal by IPS